Świeżo wyciskane soki są dużo zdrowsze i smaczniejsze niż te kupowane w kartonach. To prawdziwa bomba witaminowa. Soki z owoców i warzyw pomogą oczyścić organizm z toksyn i są bardzo sycące. Zawierają duże ilości błonnika przez co obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają uczucie głodu.
W sokach warzywnych i owocowych znajdziemy duże ilości wapnia, białka, potasu i kwasów organicznych, które zwiększą odporność naszego organizmu. Na układ sercowo-naczyniowy świetnie zadziałają soki z truskawek, maliny natomiast działają rozgrzewająco, a wiśnie przeciwzapalnie. Sok marchwiowy dostarczy naszemu organizmowi witaminy A, która poprawi nasz wzrok i paznokcie. Pijąc sok pomidorowy wspomożemy wydolność naszego serca, a także zmniejszymy ryzyko zachorowania na raka.
W świeżo wyciskanych sokach jest niezaprzeczalnie więcej witamin niż w sokach w kartonie. Dodatkowo zawierają znacznie mniej cukru i nie są chemicznie przetworzone, nie zawierają także barwników czy konserwantów.
By urozmaicić sobie świeżo wyciskany sok można zastosować mieszanki owocowo-warzywne. Dobrą kompozycją jest na przykład seler z marchwią, pomidor z papryką czy grejpfrut z pomarańczą. Żeby poprawić jakość naszej skóry można zastosować mieszankę marchwi i łodygi selera naciowego. Gdy boli nas gardło pomocna okaże się mieszanka grejpfruta, truskawek i pomarańczy. Na zmęczenie natomiast najlepszy będzie sok z pomidorów, sałaty i selera. Minusem świeżo wyciskanych soków jest ich krótki termin ważności. Dla soków owocowych wynosi on 5 godzin, a dla soków warzywnych 10 godzin. Podsumowując, świeżo wyciskane soki dostarczą nam prawdziwą bombę witaminową i dodadzą energii.